Chat with us, powered by LiveChat

Az akupunktúra sokszor egy erősebb fejfájás megoldásaként jut csak eszünkbe. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a hagyományos kínai orvoslásnak ez a formája nemcsak a fájdalom megszüntetésében lehet a segítségünkre, hanem szellemi, lelki és energetikai szinten is. Segíthet megtalálni mindennapi ritmusunkat, amellyel egyensúlyt teremthetünk a hétköznapokban.

Ha megállunk egy pillanatra és körbenézünk a világban, végigtekintünk napi teendőinken és megpróbálunk csendben a gondolatainkba mélyedni, akkor sokunknak az az érzése támad, hogy világunk egy felgyorsult ritmust követ. Többségünk vagy a felszínes örömökben igyekszik túlélni a mindennapokat, vagy elszenvedi ezt a hajszolt ütemet. Minden nap rengeteg behatás ér minket reklámok, telefonok, filmek, rádió, munkahelyi elvárások, vagy csak éppen a tömegközlekedés zaja, s csak kapkodjuk a fejünket, próbálva úrrá lenni a káoszon, hogy egy kicsit igazán „élhessünk” is aznap, igazi értelmet és igazi értéket adva a hétköznapoknak.

Hacsak nem figyelünk oda tudatosan, könnyen azt érezhetjük, hogy valami nem teljes az életünkben. Enyhébb esetekben azt mondjuk, hogy stresszes az életünk. Előrehaladottabb esetekben pedig nincs időnk magunkra és a helytelen életmód különféle pszichés, energetikai, majd fizikai bajokhoz vezethet. Jó lenne ezért találni egy olyan ritmust, amely visszavezet ahhoz az „aktív boldogság” érzéshez, melyet jó esetben gyermekkorunkban már átéltünk.

Ezt a természetes ütemet magunkban kell keresni. Ott van mélyen bennünk, próbál érvényre jutni, de halk, lágy ritmusát könnyen elnyomhatja a mindennapok dübörgése.

A hagyományos kínai orvoslás úgy tartja, hogy az ember központja a Szív. A Szív, melynek lüktetése a legutolsó porcikánkig eljut, fizikai és lelki értelemben egyaránt. Ő a Császár, aki szeretetteljesen közvetíti az ideális Égi világot az emberek felé, hogy az Állam minden egyes tagja megkapja azt a táplálékot és kihívást, mely fejlődéséhez szükséges. Fizikai szinten ez azt jelenti, hogy a Szív által keringtetett Vér minden egyes sejtünket táplálja, melegíti, hogy az a rá szabott feladatát maradéktalanul teljesíthesse. Lelki szinten pedig azt jelenti, hogy érzéseink és gondolataink mögött ott van az a valami, az a mozgatórugó, melyből inspirációinkat, lelki erőnket merítjük, s amely mindig a Természettel összhangban a helyes útra igyekszik terelni.
Számos hasonló kapcsolatról tanítanak a kínai orvoslással foglalkozó Klasszikusok, sőt a betegségeket egyes részeink között elromlott kapcsolat, azaz elakadt keringés rovására írják. A keringésbe a vér, a testnedvek, a nyirok, életfunkcióink, energiáink, sőt gondolataink és érzelmeink áramlatait is beleértjük.
Az akupunktúrás kezelést megelőzően egy hagyományos belgyógyászati kórképpel és egy vizsgálattal képet kapunk a szervezetről, majd az energetikai diagnózis alapján megkezdődik a személyre szabott kezelés.

Az akupunktúra során a keringést az akupunktúrás pontok segítségével igyekszünk helyreállítani, azok vékony tűvel való szúrásával, melegítésével, köpölyözésével, vagy egyéb módon való stimulálásával segíthetünk helyes mederbe terelni az áramlatokat, feloldani a blokkokat, újra összekötni azt, ami elveszett.

A hatás pedig egyaránt jelentkezhet fizikai szinten (pl. elmúlik a fájdalom, begyógyul egy krónikus seb), energetikai szinten (pl. újra kipihenten ébredünk, elmúlik a fázósság), lelki szinten (pl. hosszas töprengés után végre tudunk dönteni) és szellemi szinten (pl. új inspirációt nyerünk életünkhöz). Néhány beszúrt tű nem fogja helyettünk megoldani az életünket, de előmozdíthatja az ehhez szükséges folyamatokat. Az akupunktúrás kezelés térképet adhat a kezünkbe, hogy megleljük a kiutat a labirintusból, egészségesek és boldogok lehessünk.