Chat with us, powered by LiveChat

A legtöbb ember az élete során megtapasztal valamilyen mozgásszervi problémát. Ez lehet például derék vagy nyaki fájdalom, a térd vagy a váll fájdalma, de egyéb ízületeknél is előfordulhatnak a panaszok. Mindezek a panaszok egyénenként eltérőek lehetnek. Van, akinél csak rövid ideje áll fenn a probléma, van, akinél már hosszabban, és vannak epizodikus jellegű mozgásszervi problémák is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a panaszok időszakosan hol megjelennek, hol pedig megszűnnek. A mozgásszervi problémák közös jellemzője azonban, hogy a legnagyobb részük bizonyos aktív mozgásokkal, testhelyzetekkel befolyásolható.

A McKenzie-módszer hatékonysága abban rejlik, hogy a beteg is tevékenyen részt vesz a terápiás folyamatban, ezenkívül nem csak a jelenlegi tünetek kezelésén van a hangsúly, hanem a kiújulás megelőzésén is. Mindemellett pedig a gyógytornász a beteg életmódját is figyelembe veszi, hiszen a cél az, hogy a kezelt személy minél hamarabb függetlenné váljon a terapeutától és önmaga is el tudja végezni a tanult mozdulatokat Mivel a terápia során fontos a beteg aktív részvétele, nagy hangsúlyt fektet a gyógytornász a betegoktatásra. Fontos, hogy a beteg megértse, hogy mi a problémája, és hogy gyógyulása érdekében mit tud saját maga megtenni, illetve hogy mit miért kell csinálnia. Tehát a betegoktatás a kulcs ahhoz, hogy a beteg megértse a probléma és a kezelés természetét. A kezelési célokat a beteggel közösen alakítja terapeuta, és mindig igyekszik olyan gyakorlatokat, tanácsokat adni, melyek a mindennapokba beilleszthetők.

A McKenzie-módszer egy komplex terápiás megközelítés. Egyrészt nem csak a fizikális tünetekre koncentrál, hanem azt is figyelembe veszi, hogy a probléma milyen hatással van a beteg életmódjára, életvitelére, és ezeken a területeken is igyekszik megoldást nyújtani.