Chat with us, powered by LiveChat

A magyar mountain bike utánpótlás válogatott tagjai a Héraklész program keretén belül laktátvizsgálatos lépcsőtesztre érkeztek a LifeLike sportlaborjába, ahová Benkó László, a szakág szövetségi kapitánya kísérte el a fiatalokat. Miközben a laborban Fülöp Tibor laborvezető és Dr. Molnár Dóra sportorvos vizsgálta a fiatal tehetségeket, ennek kapcsán villáminterjút készítettünk a szakág vezetőjével.

Benkó László szakági szövetségi kapitányLifeLike: Mit jelent számodra ez a mai nap? Kényszer? Vagy örülsz annak, hogy itt lehetsz?
Benkó László: Ha csak elrendelik, és nem érdekelne, akkor nem vagyok itt. Eljövök, bekukkantok, aztán elmegyek. De ez egy magasabb szintet jelent számomra az utánpótlás programban. Egyrészt a sportágunk fejlődik, másrészt benne vagyunk a Héraklész programban, és ennek köszönhetően abszolút tudományos alapon kezdhetjük a szezont. Persze valamennyire már benne vagyunk, de még nem késtünk el ezekkel a laborvizsgálatokkal. Úgy gondolom, a sportágunk eggyel feljebb lépett. Hogy mekkorát, azt nem tudom. Szerintem nagyot.
LL: Ez időszerű volt?
BL: Ha ez előbb van, akkor sem lett volna baj.
LL: Ezt, hogy érted, pár héttel vagy hónappal előbb, a felkészülés elején, vagy évekkel korábban?
BL: Néhány évvel ezelőtt. Akkor is a tudományos eredményeket tudtuk volna használni. De én elégedett vagyok azzal is, hogy idáig eljutottunk. Biztos vagyok benne, hogy ez valaminek a kezdete. Ez nem egy fellángolás, amit elfelejtünk, hanem lesz ennek folytatása. Most elindulunk, és innentől fogva lesz olyan tudományos hátterünk, amire azért tudunk támaszkodni.
LL: Ez miért jó a sportolóknak, mitől lesz nekik jobb?
BL: Elsősorban ezért lesz jobb, mert az edzői teameknek lesz egy stabil adatbázisa, amiből tudnak dolgozni. Nem biztos, hogy minden versenyzőnek ugyanaz az edzés jó, ugyanolyan edzéssel fejlődik. Így viszont ezt elég jól lehet differenciálni.
LL: Akkor most nyilvánvalóvá válik, hogy melyik sportolónál, mit kellene fejleszteni, mi az, amiben most jól áll, és mi az a terület, ahol még fejleszthető.
BL: Igen. Már most, első ránézésre is van egy csomó olyan érdekesség, mint pl. nem egyforma lábizomtömeg, ami egyébként nem látszott, vagy a testzsír, illetve a hajtástechnikai adatok. Gyorsan átfutottam az eddig két-három jegyzőkönyvet, és már most nagyon sok minden látszik, amit egyébként mérések, vizsgálatok nélkül nehéz észrevenni.
LL: Mik a tervek az idei évre?
BL: Komplett edzőtábori és versenyprogramunk van. Több korosztályunk van. Szeretnénk, ha erős csapatunk lenne az ifi EB-n, a junioroknál az EB-n és a VB-n is szeretnénk jól szerepelni. Lányoknál is, fiúknál is. Plusz fontos a váltó is, amihez még kell egy gyorslábú junior fiút találnunk, a méltán jó hírű váltóba.
LL: A jó szereplés, mit jelent számodra?
BL: A lányoknál egy top10-es szereplés nem extrém, a fiúknál egy top20-as helyezéssel elégedett lennék.
LL: Most 2019. van, jövőre lesz az Olimpia. Van-e erre, vagy a következő öt éves periódusra elképzelés, cél?
BL: Persze, van terv a mostanira is: szeretnénk kvótát szerezni, ami most már nem vágyálom. A jelenlegi országok listáján kvótás helyen állunk. De nálunk 2020. májusig megy a kvóta szerzés. Optimista vagyok, hogy lesz kvóta lányoknál is, fiúknál is. Azt gondolom, hogy egészen sima, nem matekolós, előlünk kiesős, hanem csonk nélküli. Ez most már nem utópia, hiszen időben elkezdtük. A kvótaszerző időszak elejétől elkezdtünk tervszerűen versenyezni.
LL: Két kvóta lehetséges-e a fiúknál?
BL: A lányoknál nagyobb erre az esély, de egy jól előkészített versenyeztetéssel, meg persze jó formában lévő versenyzőkkel nem lehetetlen a két kvóta sem.