Chat with us, powered by LiveChat

Sokan szeretnek síelni és ennek most szezonja is van. Azt mindenki tudja, hogy ehhez kell egy jó pálya, felszerelések, meg egy kis pénz. De arra már jóval kevesebben figyelnek oda, hogy a testünket is érdemes felkészíteni az igénybevételre. Erre hívja fel a figyelmet Dr. Koncz Levente gyerek- és sportorvos.

A többnyire ülő foglalkozást folytató társadalmunk a fizikai kondícióját csak hellyel-közzel tartja. A rendszeres fizikai aktivitás vagy edzés nélküli életünkben sokak számára csak a vágy és az alkalmankénti sportolás maradt. Természetesen a semminél a kevés is több, azonban ha már lehetőségünk nyílik a téli sportok valamelyikére (korcsolyázás, síelés), akkor ne feledkezzünk meg az előkészületekről sem.

A nagy teherviselő alsó végtagunk izomzata természetesen nem esik össze vagy “fogy” bele az ülő életformába, hiszen napról napra lábra állunk, lépcsőzünk és járunk, olykor még a busz után is képesek vagyunk futni. A pár napos szabadság előtt a rég használt, de nem elfeledett mozgáshoz és fizikai terheléshez testünket (izom- és idegrendszerünket, reflexeket) ismét fel kell zárkóztatnunk, kondícionálnunk kell. Erre megfelelő választás lehet a szobakerékpározás vagy futás a proprioceptív tréning kiegészítéssel, aminek során fejlesztjük a statikus és dinamikus egyensúlyozó képességeket is.

Pár héttel korábban, lehetőség szerint tervezett edzésnaplóval kezdjünk neki. A kitűzött célok elérhetőek és teljesíthetőek maradjanak, nem kell elrugaszkodottnak lenniük. (A félmaratonra máskor kell felkészülni.) Fontos a fokozatos bevezetés és a terhelés mértékletes növelése. Ha többen vagy társsal végezzük a kitűzött gyakorlatokat, úgy jobban teljesítünk, és több a motiváció is. Társat pótolhatunk applikációval is, persze azok nem annyira beszédesek.

A reflex szintű és tervezett mintájú mozgásszabályozás a síelésben igen fontosak. Szárazföldön is gyakorolhatjuk a ritmikusan és hullámzóan rugózó, “riszáló” mozgást. Ezek lényege az idegpályák edzése, “bejáratása”. Haladjunk az egyszerű és statikus gyakorlatok felől a dinamikus és összetett mozgások felé. Szükség lesz egy instabil felületre (pl. “ülő párna”), ami hasznos lesz a későbbiekben is. Fontos, hogy egyensúlyunkat könnyen elveszíthetjük, ezért eleinte mindenképp legyen a közelünkben megkapaszkodásra alkalmas felület, tárgy.

A fizikai aktivitás visszanyerése mellett meglesz a sípályán a biztonságérzetünk a “húzós helyezetekben” is. Felkészülésünkkel megelőzhetjük az izom- és ízületi sérüléseket, köztük az egyik legrettegettebb sérülést, a térd keresztszalag szakadását is.

Pár gyakorlat, ami hasznos lesz számodra.

Természetesen lehet még sok más forma is a fizikai aktivitás fokozására és a mozgásszabályozás fejlesztésére. A cél közös: a “filléres” megelőzéssel hosszan maradjon meg a sportkedv, az egészségünk és így lehet, hogy a síszünet után egy életre lesz sportaktivitásunk.

A sportegészségünk közös cél, és ennek te is része vagy!

Tisztelt Páciensünk! Kedves Érdeklődő!

A hazánkban kialakult járványügyi helyzetben a LifeLike Egészségügyi Központ már korábban felfüggesztette a tevékenységét. Tekintettel az elmúlt időszak kormányzati döntéseire és intézkedéseire ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük az újra nyitás lehetőségét és annak módját. Annak érdekében, hogy a korábban megszokott szolgáltatási minőséget tudjuk nyújtani Önöknek, a központ várhatóan a nyár közepén, 2020. július 1-től áll újra az Önök rendelkezésére. Bármilyen további változás esetén a lehető leghamarabb tájékoztatunk mindenkit a Központ honlapján és a közösségi média felületein.

LifeLike Vezetőség