Chat with us, powered by LiveChat

Genetikánk és életvitelünk szerint testünk öregedése széles tartományban változik. A biológiai és valós életkor nem minden esetben egyezik, ez okozhat csalódást is, de megfelelő testmozgással, életmóddal sokat segíthetünk magunkon.

Tendenciájában mindenkire igaz, hogy a szerveink funkcionális sejtjei számukban csökkennek, helyüket érdemi funkció nélküli kötőszöveti elemek veszik át. Ennek következménye, hogy az izom-, az idegrendszer teljesítménye és a tüdő légzésfunkciója csökken, a májnak és a vesének az anyagcserében betöltött szerepe romlik, a szervezet immunkapacitása alacsonyabb. Összességében szervezetünk homeosztázisa érzékenyebb, nehezebben tolerálja a kiugrásokat, a korrekcióra adott válaszok (stressz, izomláz, gyógyulás és rehabilitáció) megnyúltak.

A rendszeres fizikai aktivitás jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, a tüdő funkcionális kapacitására, az állóképességre, izomerőre, a hajlékonyságra, a mozgáskoordinációra, a mentálhigiénés állapotra, összességében a megbetegedések számának a csökkenésére és a minőségi élettartam növekedésére.

A sporttevékenység választásakkor törekedjünk az alacsonyabb intenzitású, de rendszeres, lehetőleg az aerob – állóképességi – sportokra. Gyaloglás, nordic walking, kerékpározás, futás, úszás stb. Ezek megválasztását befolyásolja a korábbi sporttapasztalat, fizikai adottságok, sportmozgások ismerete. Túlsúly, ízületi panaszok esetén a teljes testsúly terhelést kerüljük, úszást, biciklizést vagy gyaloglást válasszuk.

Életmód váltás előtt mindig kérjük szakember segítségét!

Magasvérnyomás esetén az optimális gyógyszerbeállítassal párhuzamosan vagy előtte háziorvosi, szemészeti, kardiológiai (mely szív ultrahang vizsgálatot is tartalmaz) és rutin laboratóriumi (vér, vizelet) vizsgálatok szükségesek, addig nem szabad intenzív edzést, kifejezett erőedzést végezni. A fokozatosságot mindig megtartva megfelelő ütemű és idejű bemelegítést, levezetést folytassunk. Korábbi szív- és érrendszeri betegség (infarktus, tromboembólia stb) nem zárja ki a mozgás lehetőségét, de az orvos szakember vezetése és rendszeres kontrollja kiemelt fontosságú.

Általános belgyógyászati és fizikális felmérés az aktivitás megkezdése előtt panasz vagy bizonytalanság esetén mindenképp javasolt. A megfelelő táplálkozás, nyomelem- és vitaminpótlás, illetve az egy napra egyenletesen elosztott folyadékbevitel külön figyelmet érdemel. Ennek optimalizálása érdekében hasznos dietetikussal egyeztetni.

Kedves páciensünk! Tisztelt érdeklődő!

Tájékoztatjuk, hogy augusztus 2. és augusztus 6. között a Life Like Sportegészségügyi és Sportdiagnosztikai Központ zárva tart.

Nyitás: augusztus 9.