Chat with us, powered by LiveChat

Mit és hogyan sportolj, ha cukorbeteg vagy?

A cukorbetegség kezelésének két fontos alappillére a diéta és a mozgás. Sajnos a már kialakult cukorbetegség nem gyógyítható sportolással, ám a rendszeres mozgás segít a megelőzésében, betegség esetén pedig a szervezet általános állapotának javításában, az egyensúlyi állapot fenntartásában, a normál testsúly megtartásában és a szövődmények elkerülésében.

Ha cukorbeteg vagy, és szeretnél életmódot váltani, nem mindegy, hogy 1-es típusú cukorbetegséged van – amely inzulinpótlást tesz szükségessé – vagy 2-es típusú – amely az esetek nagy részében a felborult anyagcsere és elhízás következménye-.

Tudnod kell, hogy a rendszeres mozgás mindkét típus esetében jótékony hatással van az általános állapotodra, ám ha 1-es típusú vagy, az jóval nagyobb elővigyázatosságot és kontrollt igényel. Mivel a testmozgás jelentősen befolyásolja a vércukorszintet, az edzések gyakoriságát, időpontját, időtartamát, intenzitását, a választott mozgásforma jellegét nagyon pontosan meg kell határozni, és az étkezések és az inzulinkezelés függvényében kell megtervezni.

Miért kell nagyon óvatosnak lenned, ha 1-es típusú cukorbetegséged van?

Azért, mert az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők hajlamosak a hipoglikémiára, amelynek veszélyét a túlságosan megerőltető edzések, a rosszul megtervezett edzésprogram nagymértékben növeli.

Ennek ellenére, a legjobb dolog, amit tehetsz a testeddel, ha rendszeresen sportolsz. Csupán annyit kell tenned, hogy mielőtt bármibe is kezdenél, szakember segítségét kéred.

Mit várhatsz a rendszeres sporttól?

Egyrészt csinosabb, izmosabb leszel, nő tested izomaránya – és csökken a zsír mennyisége -, ennek köszönhetően pedig több kalóriát fogsz tudni elégetni – mivel az izmok több energiát használnak fel-. Jobban fogod magad érezni a bőrödben, energikusabb és kiegyensúlyozottabb leszel és általános egészségi állapotod is sokkal jobb lesz. A rendszeres edzésekkel pedig a vércukor-szinted is csökkenteni tudod.

Mennyit érdemes mozogni egy héten?

„Ahhoz, hogy a pozitív hatás érvényesüljön, fontos a rendszeresség. Hetente legalább ötször fél órát vagy háromszor egy órát mozgással kell tölteni ahhoz, hogy kifejthesse áldásos hatását. Akinek nagy túlsúlya van, esetleg mozgásszervi problémák nehezítik a mozgását, kezdetben a mindennapos séta javasolt, amelynek időtartamát fokról fokra lehet növelni.”- tanácsolja dr. Szabó Judit, belgyógyász-diabetológus orvos.

Milyen mozgásformát válassz, ha cukorbeteg vagy?

Minden mozgásforma jó, amely örömöt okoz, amit élvezettel csinálsz. Ne ess abba a hiába, hogy túl nehéz edzés típust választasz, mert akkor pár alkalom után lehet, hogy elveszted a lelkesedésed.

Az alábbiakat érdemes mindenképpen megszívlelned, mielőtt belekezdesz a mozgás programodba:

1, A mozgás programod mindig tartalmazzon kardio elemet! Ez lehet biciklizés, evezés, elliptikus tréneren, futó- vagy taposógépen edzés.

2, Több energiát használ a szervezeted, ha kombinálod a statikus és aerob mozgást. Ez annyit jelent, hogy az edzést érdemes kardióval indítani (bicikli, elliptikus tréner, taposógép, futógép), majd súlyzós gyakorlatokkal folytatni és kardióval befejezni.

3, Ha 10 kilónál több felesleg van rajtad, esetleg valamilyen mozgásszervi problémád van, kérd szakember segítségét, aki személyre szabott edzéstervet állít össze számodra és felügyeli az edzéseidet.

4, Mindig a fokozatosságra törekedj! Így kerülheted el azt, hogy lesérülj vagy túlterheld magad és emiatt végleg elveszítsd a motivációd.

5, Ha inzulinos cukorbeteg vagy, esetleg hipoglikemizáló gyógyszert szedsz – ami hipoglikémiát okozhat-, nálad csak az edzői felügyelettel edzés jöhet szóba. Edzés előtt mindig mérj vércukor-szintet, majd 30 perc elteltével ezt ismételd meg. Sportolás közben nagyon fontos, hogy pótold az elvesztett energiát gyorsam felszívódó és egy kicsi lassan felszívódó szénhidráttal.

6, 15-ös cukorszint felett az intenzív testmozgás ellenjavallt, mert felfelé viszi a cukrot és életveszélyes állapotot idézhet elő. Ezért is nagyon fontos a folyamatos kontroll.

7, Akár cukorbeteg valaki, akár nem, az edzés során elvesztett folyadékot mindig pótolni kell! Legyen nálad vízzel, izotóniás itallal teli kulacs – semmiképpen sem cukros üdítő vagy energiaital-, amiből folyamatosan kortyolgatsz!

+1 Tipp: Ha még csak most derült ki, hogy cukorbeteg vagy, rengeteg megválaszolatlan kérdés van a fejedben, nem csak a sporttal, de a táplálkozással kapcsolatban is, szeretnéd tudni, hogy mit szabad és mit nem, keresd bátran belgyógyász-diabetológus orvos kollégánkat, dr. Szabó Juditot, aki készséggel válaszol minden kérdésedre!

Tisztelt Páciensünk! Kedves Érdeklődő!

A koronavírus-járvány miatt, biztonsági okokból a LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ működése szünetel.

Várható újranyitás: 2020. szeptember 1.

Köszönjük a megértésüket!

LifeLike Vezetőség