Chat with us, powered by LiveChat

Így állapíthatja meg legegyszerűbben, hogy lúdtalpas-e! 5 megelőzési praktika, hogy ne is legyen az!

Mi a lúdtalp?

A lúdtalp egy nagyon gyakori ortopédiai elváltozás, amelynek lényege, hogy a láb boltozatos rendszere, pontosabban a hosszanti boltozat, lesüllyed.

Kik a legveszélyeztetebbek?

Sajnos a lúdtalp nagyon gyakori, szinte népbetegségnek számít. És ne gondoljuk, hogy ez csak a pincérek és eladók betegsége vagy csak azokat érinti, akiknek a lába egész nap fokozott terhelésnek van kitéve, mert ugyanúgy előfordul ülő munkát végzőknél és gyerekeknél is!

Mi miatt alakulhat ki lúdtalp?

 • A láb túlzott terhelése, túlerőltetése miatt
 • Helytelen irányú, rendszeres terhelés miatt
 • Baleset vagy gyulladás következtében
 • Veleszületett elváltozás miatt, és genetikai adottságok is felelősek lehetnek érte
 • Gyermekkorban a nem megfelelő ingerek miatt (a boltozatos ívek kialakulása ugyanis csak megfelelő ingerek hatására jön létre).

Melyek a tünetei?

 • Ha még nincsenek egyéb tüneteink, a legegyszerűbben úgy állapíthatjuk meg, hogy érintettek vagyunk-e, ha megfigyeljük vizes talpnyomunkat. Ha azt látjuk, hogy teljes talpunk lenyomata látszik, – mivel a talp középső része is hozzáér a talajhoz- akkor nagy a valószínűsége, hogy lúdtalpunk van.
 • Árulkodó jel az is, ha a cipősarkunk, cipőtalpunk mindig egyenetlenül – a belső részen jobban – kopik.
 • A lúdtalp kísérő tünete lehet a nagyujjakon megjelenő kisebb-nagyobb bütyök is.
 • Nem biztos, hogy csak a lúdtalp okozza, de ha gyakran fáj a derekunk, térdünk, bokánk, ha a vádlink fájdalmasan húzódik, ott biztos valamit kompenzál a testünk, ezért jelentkezik diszkomfort – vagy fájdalomérzet.

Hogyan kezelhető a lúdtalp?

Ne mi döntsük el, hogy mit tekintünk kóros elváltozásnak, hanem forduljunk ortopéd szakorvoshoz, aki egy teljesen fájdalommentes vizsgálat segítségével felállítja a diagnózist.

A diagnózis felállítása után a kezelésnek több lehetséges módja van a deformitás mértékétől függően.

 • Az orvos felírhat speciális talpbetétet, amelynek feladata a hossz- és harántboltozat vagy a sarokcsont dőlésének helyreállítása
 • A talpbetét mellett szükséges lehet személyre szabott gyógytorna is.
 • Előrehaladott esetben ortopéd cipő vagy külső rögzítő, esetleg rekonstrukciós műtét is szóba jöhet.
 • Kisgyermekkorban nem mindig a lúdtalpbetét a megoldás, mert azzal sokszor pont az ellentétes hatást érjük el – pont azokat az izmokat sorvasztjuk el, amelyek a boltozatos szerkezet kialakulásáért felelősek -. Sokszor a láb tornáztatásával, a boltozatos szerkezetet létrehozó izmok erősítésével érdemesebb törődni.

Hogyan előzhető meg a lúdtalp?

 1. Gyermekkorban nagyon fontos a helyes cipőválasztás és hogy kellő ingereket biztosítsunk a hosszanti boltozat kialakulásához. Ez utóbbihoz nem kell mást tennünk, mint hogy lehetőséget adunk gyermekünknek, hogy kellően egyenetlen talajon – füvön, homokon, apró- és nagyobb kavicson – „mezítlábazzon”. A mezítláb járkálás –természetesen nem kemény betonon- minden életkorban jót tesz, mert nem csak edzi az izmokat, de az akupunktúrás pontokra is nyomást gyakorol, javítja a vérkeringést.
 2. Ha állómunkát végzünk vagy rendszeresen sportolunk – például sokat futunk-, előfordulhat, hogy lábunk túlterhelődik, ezért megelőzés céljából érdemes speciális lábbelit vagy talpbetétet viselni, ami képes bizonyos mértékig csökkenteni és kompenzálni a túlterhelés következményeit.
 3. Ha rendszeresen futunk, ne sajnáljuk a pénzt és az időt a megfelelő sportcipő kiválasztására! Futás közben ugyanis a gerincre, a térd- és bokaízületekre iszonyatos terhelés hárul, ennek csökkentése egyrészt úgy lehetséges, ha az anatómiai adottságainkhoz illeszkedő futócipőt húzunk, másrészt, ha tehetjük, nem kemény betonfelületen rójuk a kilométereket.
 4. Mindennapi viseletként hordjunk megfelelő cipőt! Az ideális lábbeli tartja a bokát, legfeljebb 3-4 centiméteres sarokkal rendelkezik és kényelmes az orrkiképzése is, nem préseli össze a lábujjakat. Egy rosszul megválasztott cipő miatt a lábak terhelésének eloszlása drasztikusan megváltozhat és innen már csak egy lépés a deformitások kialakulása.
 5. Gyermekek esetében különösen ügyeljünk arra, hogy használt lábbelit ne adjunk a lábára. Bár ez felnőttek esetében sem javasolt!

Ha a fentiek alapján azt gyanítja, hogy Ön vagy gyermeke érintett a fenti problémában, vagy kérdése van, forduljon bizalommal ortopéd szakorvosainkhoz!

Tisztelt Páciensünk! Kedves Érdeklődő!

A koronavírus-járvány miatt, biztonsági okokból a LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ működése szünetel.

Várható újranyitás: 2020. szeptember 1.

Köszönjük a megértésüket!

LifeLike Vezetőség