Chat with us, powered by LiveChat

Gyakran lehetett idén nyáron Siklósi Gergely párbajtőrözőről hallani, hiszen még a sokat látott sportszakemberek is szájtátva követték a 21 éves tapolcai srác diadalmenetét a vívó világbajnokságon. Éppen a szokásos vizsgálat-sorozaton vett részt sportlaborunkban, amikor elcsíptem egy interjúra.

Aki végigkövette a budapesti vívó világbajnokságot, az bizonyára szívesen emlékszik vissza azokra az izgalmas pillanatokra, amikor elképesztő bravúrral visszaszerezted ellenfeledtől, az orosz Szergej Bidától a vezetést majd laza eleganciával el is hoztad a vb-aranyat.  Mikor tudatosodott benned úgy igazán, hogy sikerült, világbajnok lettél?

Először egyáltalán nem fogtam fel, mi is történt valójában. Akkor kezdtem lelkileg kiengedni, amikor a nekem fontos embereken, a szeretteimen, edzőimen láttam a meghatódottságot és a büszkeséget. Azt volt az a pillanat, amikor én is elsírtam magam és kitört belőlem a boldogság.  De igazából egy hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy mindez leülepedjen bennem és ráeszméljek, mekkora ennek az eredménynek a jelentősége.

Megváltoztatott benned valamit ez az aranyérem?

Igazából én egy nagyon céltudatos, az életét 10-15 évre előre tervező alkat vagyok. Persze ezt nem úgy kell érteni, hogy van egy forgatókönyvem és mindenáron ahhoz ragaszkodok, de a fontosabb célokat mindig kitűzöm magam elé, azt viszont már az életre és a körülményekre bízom, hogy milyen úton jutok el odáig.  A vb diadal megerősített abban, hogy jó úton járok, és a sok munka, energia-befektetés megtérül. És ha egyszer képes vagyok rá, akkor máskor is sikerülni fog.

Szerinted mennyi fizikális és mennyi mentális erő kell a győzelemhez?

A vívás legalább annyira mentális sportág, mint fizikális. Csak úgy lehet nyerni, ha az ember testben, lélekben és fejben is odateszi magát és persze mindegyiken folyamatosan dolgozik.

Hogyan készülsz fel egy-egy ellenfélre?

Ma már teljesen természetes, hogy a felkészülés része az alapos „kivideózás”, rengeteg felvételt nézünk meg, kielemezzük és megtanuljuk az ellenfelet, hogy alapvetően passzív vagy agresszív, és jellemzően milyen technikákat, akciókat alkalmaz.

Mi a te erősséged?

Kétségkívül a sokszínűségem. Képes vagyok támadni és védekezni is, ha kell passzív, ha kell, agresszív játékos vagyok. Ezen kívül az összes védési technikát jól ismerem és alkalmazom is. A kiismerhetetlenségem, a nem várt reakcióm általában meglepi az ellenfelet és ezt a pillanatnyi gyengeséget tudom remekül kihasználni.

Hogyan segíti a felkészülésedet, edzéseidet a LifeLike Sportlabor?

A Sportlaborban rengeteg új impulzust, visszajelzést kapok a testem aktuális állapotáról és arról, hogy hogyan lehet optimalizálni az edzéseimet és javítani a teljesítményemet. Az állapotfelmérésen mindig napra kész információt kapok arról, hogy az aerob és anaerob edzettségem igényel-e további fejlesztést, melyiket kell egy kicsit jobban megnyomnom. Mérik a szimpatikus-paraszimpatikus idegrendszer kiegyensúlyozottságát, monitorozzák a kipihentségemet. Ezek az információk már önmagukban is rendkívül értékesek, de úgy, hogy ezekre alapozva látványos javulást, teljesítménynövekedést tudok elérni, még fontosabbak.

Milyen célokat tűztél ki a következő 10 évedre?

Szeretnék még legalább 10-12 évet versenyben maradni, de tervezem, hogy közben már más projektek alapozását is elindítom. Több opciót is lehetségesnek tartok, így egy önálló vállalkozás beindítását, a sportirányításban való részvételt, de az edzőség sem kizárt. Emellett a folyamatos tanulást tekintem még életcélnak, szeretnék új dolgokat kipróbálni, például a vitorlázás fortélyait elsajátítani. Egy biztos, bármennyire is szeretek utazni, Magyarország a legszebb ország, a hazám, ezért bárhogy is alakuljon az életem, azt itt képzelem el.

Köszönjük az interjút és még sok aranyérmet kívánunk, Gergő!

Tisztelt Páciensünk! Kedves Érdeklődő!

A hazánkban kialakult járványügyi helyzetben a LifeLike Egészségügyi Központ már korábban felfüggesztette a tevékenységét. Tekintettel az elmúlt időszak kormányzati döntéseire és intézkedéseire ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük az újra nyitás lehetőségét és annak módját. Annak érdekében, hogy a korábban megszokott szolgáltatási minőséget tudjuk nyújtani Önöknek, a központ várhatóan a nyár közepén, 2020. július 1-től áll újra az Önök rendelkezésére. Bármilyen további változás esetén a lehető leghamarabb tájékoztatunk mindenkit a Központ honlapján és a közösségi média felületein.

LifeLike Vezetőség