Chat with us, powered by LiveChat

Ezeket kell tudnia egy jó cipőnek és lábbeli típusok, melyeket inkább kerülj el!

Ezeket ne viseld rendszeresen!

Ha azt gondolod, hogy a flip-flop papucs a legjobb, amit a lábaddal tehetsz, akkor bizony súlyosan tévedsz! A papucsok nem alkalmasak egész napos viseletre, maximum otthonra és akkor is csak nagyon rövid időre. Ennek több oka van:

  1. Ha egy cipőnek nincs lábboltozata, valamilyen rögzítése, ami fogná és tartaná a lábat, akkor az csúszkálni fog ide-oda, ez pedig nem csak balesetveszélyes, de káros is a láb egészségére nézve.
  2. Egy papucsban nincs a saroknak támasztéka, nincs anyag, ami tompítaná a járás közbeni mechanikus ütődést, rázkódást. Ennek az lehet az eredménye, hogy az Achilles-ín, a lábujjak túlterhelődnek.

Nagy tévhit az is, hogy a magassarkú cipővel szemben a teljesen lapos az ideális viselet. Biztosan érezted már, hogy egy lapos lábbeli egésznapos viselését követően a sarkadból éles fájdalom, feszítő érzés indul ki. Ez bizony az ún. sarokcsont fájdalom, amit gyulladás okoz és sokaknál sarkantyú kialakulásához is vezet.

Nem javasolt a nagyon magas, 7 cm feletti sarok sem, mert megbontja a test egyensúlyát, amelynek következtében a nem-teherviselő ízületekre is nagy terhelés hárul. Aki mindennapos viseletként ilyen lábbelit választ, az már akár rövidtávon is súlyos árat fizet érte, nem is beszélve a hosszútávú – akár visszafordíthatatlan- ártalmakról.

Milyen jelekre figyelj?

Ha gyakran küzdesz bőrkeményedéssel, bőrhólyagokkal, ha mindig ugyanott jelenik meg egy-egy tyúkszem, az már arra utalhat, hogy nem megfelelő lábbelit hordasz, nem egyenletes a láb terhelése. A fájdalom megjelenése már a következő lépcső, innentől kezdve a panaszok – térd- és csípőízület fájdalma – egyre súlyosbodnak és komoly egészségügyi következményekkel járnak, hiszen az emberi test egy komplex egész. Ha valahol probléma van, és nem kezelteted, az elváltozás könnyen krónikussá válhat.

Milyen cipőt hordj?

  • Legyen benne belső boltívtámogatás
  • Természetes anyagból készüljön, ami engedi szellőzni a lábat
  • Ne legyen túl lapos, túl kemény a talpa
  • Legyen a talp rugalmas
  • Legyen megfelelő méretű! Ne vásárolj meg egy cipőt csupán azért, mert jól néz ki, de nagy vagy alig tudod belepréselni a lábad!
  • A sarokmérete legyen 2 és 7 cm között

 

Mit tehetsz, ha panaszaid vannak?

Először is válts egészséges cipőre és mielőbb fordulj szakemberhez, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzését követően személyre szabott terápiát, vagy ha szükséges, rekonstrukciós műtétet javasol.

Ha ortopédiai panaszaid vannak, foglalj időpontot szakrendelésünkre telefonos ügyfélszolgálatunkon! Telefonszámunk: 061 800 1520.

Ismerd meg ortopéd orvosainkat:

Tisztelt Páciensünk! Kedves Érdeklődő!

A koronavírus-járvány miatt, biztonsági okokból a LifeLike Sportegészségügyi és Sportdiagnosztikai Központ működése szünetel.

Várható újranyitás: 2020. szeptember 15.

Köszönjük a megértésüket!

LifeLike Vezetőség