Chat with us, powered by LiveChat

Ezeket kell tudnia egy jó cipőnek és lábbeli típusok, melyeket inkább kerülj el!

Ezeket ne viseld rendszeresen!

Ha azt gondolod, hogy a flip-flop papucs a legjobb, amit a lábaddal tehetsz, akkor bizony súlyosan tévedsz! A papucsok nem alkalmasak egész napos viseletre, maximum otthonra és akkor is csak nagyon rövid időre. Ennek több oka van:

  1. Ha egy cipőnek nincs lábboltozata, valamilyen rögzítése, ami fogná és tartaná a lábat, akkor az csúszkálni fog ide-oda, ez pedig nem csak balesetveszélyes, de káros is a láb egészségére nézve.
  2. Egy papucsban nincs a saroknak támasztéka, nincs anyag, ami tompítaná a járás közbeni mechanikus ütődést, rázkódást. Ennek az lehet az eredménye, hogy az Achilles-ín, a lábujjak túlterhelődnek.

Nagy tévhit az is, hogy a magassarkú cipővel szemben a teljesen lapos az ideális viselet. Biztosan érezted már, hogy egy lapos lábbeli egésznapos viselését követően a sarkadból éles fájdalom, feszítő érzés indul ki. Ez bizony az ún. sarokcsont fájdalom, amit gyulladás okoz és sokaknál sarkantyú kialakulásához is vezet.

Nem javasolt a nagyon magas, 7 cm feletti sarok sem, mert megbontja a test egyensúlyát, amelynek következtében a nem-teherviselő ízületekre is nagy terhelés hárul. Aki mindennapos viseletként ilyen lábbelit választ, az már akár rövidtávon is súlyos árat fizet érte, nem is beszélve a hosszútávú – akár visszafordíthatatlan- ártalmakról.

Milyen jelekre figyelj?

Ha gyakran küzdesz bőrkeményedéssel, bőrhólyagokkal, ha mindig ugyanott jelenik meg egy-egy tyúkszem, az már arra utalhat, hogy nem megfelelő lábbelit hordasz, nem egyenletes a láb terhelése. A fájdalom megjelenése már a következő lépcső, innentől kezdve a panaszok – térd- és csípőízület fájdalma – egyre súlyosbodnak és komoly egészségügyi következményekkel járnak, hiszen az emberi test egy komplex egész. Ha valahol probléma van, és nem kezelteted, az elváltozás könnyen krónikussá válhat.

Milyen cipőt hordj?

  • Legyen benne belső boltívtámogatás
  • Természetes anyagból készüljön, ami engedi szellőzni a lábat
  • Ne legyen túl lapos, túl kemény a talpa
  • Legyen a talp rugalmas
  • Legyen megfelelő méretű! Ne vásárolj meg egy cipőt csupán azért, mert jól néz ki, de nagy vagy alig tudod belepréselni a lábad!
  • A sarokmérete legyen 2 és 7 cm között

 

Mit tehetsz, ha panaszaid vannak?

Először is válts egészséges cipőre és mielőbb fordulj szakemberhez, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzését követően személyre szabott terápiát, vagy ha szükséges, rekonstrukciós műtétet javasol.

Ha ortopédiai panaszaid vannak, foglalj időpontot szakrendelésünkre telefonos ügyfélszolgálatunkon! Telefonszámunk: 061 800 1520.

Ismerd meg ortopéd orvosainkat:

Ortopédia, rehabilitáció
Dr. Somogyi Péter

Részletek

Négy szakterület szakorvosaként ortopédia, fizioterápia, sportorvostan és mozgásszervi rehabilitáció szakvizsgával rendelkezem, melyeket tudatosan egymásra építve sajátítottam el úgy, hogy a megszerzett komplex ismereteim lefedjék a mozgásszervi szakterület teljes palettáját.

Specializációim: a mozgásszervi betegségek diagnosztikája és komplex rehabilitációs valamint utókezelése, a csontanyagcsere betegségek és az elesés kockázati tényezőinek vizsgálata. Sportolók sérüléseinek és azt kiváltó kórokainak feltárása, prevenciós szemléletű rehabilitáció alkalmazása.

Szakmai tapasztalataim alapján a sportolók problémáit és ellátását komplexen és egyénre szabottan kell figyelemmel kísérni, melyhez a szakorvosi konzultációkat preferálom a mielőbbi teljes gyógyulás érdekében. A kezelések során nagy szerepet kap a gyorsaság kérdése, akárcsak a sportba való visszatérés optimális idejének a meghatározása és a megelőzés szemléletű gyógyítás. Ez azért is fontos, mert egy sérülést újabbak követhetnek, ha nem tárjuk fel az okokat.

Egyetemi tanulmányaimat követően 7 éven át dolgoztam mentőorvosként és háziorvosi ügyeletben. 1996-tól 16 évig a Semmelweis Egyetem ÁOK Ortopédiai Klinika munkatársa voltam, itt alapoztam meg szaktudásomat. Az ott működő Osteoporosis Regionális Centrumot és a Rehabilitációs Részleget vezettem. 2012-től az Országos Sportegészségügyi Intézet Rehabilitációs és Fizioterápiás Osztály osztályvezető főorvosaként dolgoztam. Emellett 4 éven át a Terrorelhárítási Központ orvosi szolgálatánál vezettem a mozgásszervi szakrendelést. 2018-ban kineveztek a Magyar Ökölvívó Szövetség keretorvosának.

Szakmai háttér:

Dr. Somogyi Péter a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán végzett 1995-ben, szakvizsgáit ortopédia, fizioterápia, mozgásszervi rehabilitáció és sportorvostan témakörökben szerezte. Több kutatási díj nyertese. Rendszeresen oktat és előad tudományos konferenciákon és szimpóziumokon, továbbképzéseken. Orvostanhallgatók és szakorvosok képzésében évtizedek óta részt vesz. Számos nemzetközi gyógyszervizsgálati kutatás vizsgálatvezetője, tudományos közlemények és könyvfejezetek szerzője. A Semmelweis Egyetem ÁOK Ortopédiai Klinika Osteoporosis Regionális Centrum vezetője, a Rehabilitációs Részleg vezetője 1996 és 2002 között. 2012 és 2018 között az Országos Sportegészségügyi Intézet Rehabilitációs és Fizioterápiás Osztály osztályvezető főorvosa. Jelenleg is a Magyar Ökölvívó Szövetség keretorvosa. Az AIBA (Amatőr Nemzetközi Ökölvívó Szövetség) nemzetközi ringorvosa.

Otropédia, traumatológia
Dr. Tompai Ferenc

Részletek

A sport és emiatt a sportsebészet, a sportsérülések kezelése mindig is közel álltak hozzám. 2015 és 2016 között csapatorvosként dolgoztam az Újpesti Futball Club felnőtt NB1-es csapatánál. Jelenleg a magyar utánpótlás válogatottnál látok el csapatorvosi feladatokat. Emellett több sportklub játékosai keresnek fel sérüléseikkel.

2013 óta dolgozom az Országos Traumatológiai Intézetben baleseti és ortopéd sebészként, emellett részt veszek a Semmelweis Egyetem Traumatológiai tanszékén magyar és angol medikusok oktatásában. Az Intézet nagy betegforgalma miatt évente több mint 1000 ambuláns beteget látok el, és több mint 100 traumatológiai nagyműtétet végzek.

Szűkebb szakmai érdeklődési területeim a különböző mozgásszervi megbetegedéseken kívül a térd- és a vállízület megbetegedéseinek illetve sérüléseinek ellátása. Utóbbit Magyarország egyik legnevesebb vállsebésze mellett tanulhattam.

Szakmai háttér:

Dr. Tompai Ferenc orvosi tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán végezte. Egyetemi tanulmányai során 5 hónapot a németországi Göttingeni Orvosi Egyetemen ösztöndíjasként végzett el. Több arthroscopos műtéttechnikai és ultrahang diagnosztikai továbbképzésen is részt vett. Ortopédiai tanulmányait – a traumatológiai intézeten kívül – az Országos Rehabilitációs Intézet Ortopéd Osztályán és a Semmelweis Egyetem Ortopéd Klinikáján folytatta. Az MLSZ Csapatorvos licence-szerző tanfolyamát is sikerrel elvégezte. Az Újpest Futball Club csapatorvosa volt, jelenleg a Magyar Labdarúgó Szövetség utánpótlás válogatott keretorvosa.

Otropédia, traumatológia
Dr. Kollár Iván

Részletek

Gyerekkorom óta tudatosan készülök az orvosi vagy a sportolói pályára. Mivel ez két teljesen különböző hivatás, de mindegyiket szerettem, megosztottam: így lettem sportolókkal is foglalkozó orvos. A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán végeztem, ahol az egyetem kardiológiai központjában élsportolók terhelésélettani vizsgálatában, valamint az ortopédiai klinikán lágyrésztumorok vizsgálatában végeztem tudományos munkákat.

2013 óta baleseti és ortopéd sebészként dolgozom, sportolókkal 2015-től foglalkozom, mint a Szombathelyi Haladás VSE labdarúgócsapatának orvosi stáb tagja, majd az Újpest FC labdarúgócsapatának csapatorvosa. 2 éve vagyok a Magyar Labdarúgó Szövetség U-21-es válogatott keretorvosa.

Szakmai háttér:

Kollár Iván a Semmelweis Általános Orvostudományi Egyetemen diplomázott, a Magyar Labdarúgó Szövetség Orvosi Licencének megszerzését követően több élvonalbeli klubcsapat (Szombathely, Újpest, Szolnok) csapatorvosaként dolgozott. 2016 óta a magyar válogatott U-21-es csapatának keretorvosa.