Chat with us, powered by LiveChat

Akik rosaceával küzdenek, azok számára a bőrtünetek sajnos nagyon is jól ismertek: fokozott bőrpír, értágulatok, vörös, gyulladt göbök az orcákon, állon, homlokon. A rosacea genetikai eredetű elváltozás, melynek hátterében öröklött hajlam áll, de a szervezet egyéb állapotváltozásai is előhozhatják, illetve súlyosbíthatnak rajta.

Mi okozhat rosaceát?

Kialakulásának teljesen pontos mechanizmusát egyelőre nem ismerjük, de két mechanizmus szerepe már igazolódott: egyrészt az arci kis erek beidegzésének a zavara, ami a hullámzó kipirosodásokért és a később jelentkező maradandó értágulatokért felelős; valamint az immunrendszer zavara, ami a gyulladásos göbök megjelenését okozza. Mindezeket a folyamatokat erősíthetik például gyomor-bélrendszeri betegségek, a hormonrendszer eltérései vagy a bőr baktériumflórájának felborulása is.

Milyen tényezők ronthatnak a rosaceás bőr állapotán?

  • A meleg, párás időjárás, az erős UV fény ront a bőr állapotán, ezért napozni, megfelelő fényvédelem nélkül napra menni nem ajánlott.
  • Stressz, trauma hatására a bőr állapota is romlik.
  • Sokan panaszkodnak arra, hogy a hideg, szeles idő is előhozza és súlyosbítja a rosaceás tüneteiket.
  • Azt is megfigyelték, hogy az életmód és az étkezési szokások is meghatározók: bizonyos ételek – főként az erős, csípős, fűszeres fogások –, kávé és alkohol fogyasztását követően és szaunázás hatására fokozódnak a panaszok.
  • A bőr természetes baktériumflórájának felborulása is előidézheti a rosaceás tünetek belobbanását. A legújabb kutatások arra mutattak rá, hogy ha a bőr felszínén egy féregfajta (demodex follicorolum) a szokásosnál jobban elszaporodik, az ugyancsak kiválthatja a bőr gyulladását.

Hogyan kezelhető a rosacea?

Először is nagyon fontos a megfelelő diagnózis felállítása szakember által, ugyanis nem minden arcpír vagy gyulladás rosacea, és hasonló tünetek jelentkezhetnek egyéb endokrin vagy belgyógyászati betegségek alarmírozó jeleként is.

A rosacea gyógyítása csak a betegség tüneteit kiváltó okok feltárását és kezelését követően lehetséges. A kiváltó ok megszüntetése mellett – amely a probléma jellegétől függően eltérő szakterület feladata lehet – a tünetek gyógyítása a bőrgyógyász kompetenciája. A külsőleg- és súlyosabb esetekben belsőleg – adott gyógyszeres kezelések mellett legalább annyira fontos a megfelelő életmódbeli és bőrápolási javaslatok átbeszélése a bőrgyógyásszal.

Emellett különböző gépi kezelések (bizonyos lézeres kezelések, egyéb kollagénindukciós eljárások) is tudnak javítani a betegség súlyosságától és stádiumától függően, melyeket szintén a szakorvos tud javasolni.

A rosacea kezelése azonban nem lehetséges önreflexió nélkül, vagyis a betegnek saját magát, teste reakcióit mindig figyelnie kell: milyen ételek, külső tényezők idéznek elő állapotromlást nála és ezeket a gyógyulás és a tünetmentes állapot fenntartása érdekében kerülnie érdemes.

Kezelések megkezdése előtt

A Rosacea tünetei az arcon, terápia befejezése után

 

Tisztelt Páciensünk! Kedves Érdeklődő!

A koronavírus-járvány miatt, biztonsági okokból a LifeLike Sportegészségügyi és Sportdiagnosztikai Központ működése szünetel.

Várható újranyitás: 2020. szeptember 15.

Köszönjük a megértésüket!

LifeLike Vezetőség