Chat with us, powered by LiveChat

Söröss Attila a vezető pozícióban dolgozó negyvenes férfiak tipikus problémáival küzd: folyamatos teljesítmény- és nyomáskényszer alatt dolgozik, amelynek köszönhetően kevés ideje marad a magánéletére és önmagára. Gerincfájdalmai miatt már alig sportol, nincs igazi napirendje és akkor eszik, amikor éppen van rá ideje.

Évek óta érzi, hogy ezen változtatnia kellene, mert sokszor kimerült, és természetesen az egészségtelen táplálkozás és mozgáshiány is megtette a hatását, így jó pár kiló felszaladt rá.

Mi vezetett szerinted ahhoz, hogy ennyire elhanyagoltad az egészséged?

Azt gondolom, hogy ez főként magánéleti, lelki gyökerekre vezethető vissza. Nagyon megviselt a válásom, amit egyértelmű kudarcként éltem meg. Ennek hatására bezárkóztam, úgy is fogalmazhatnék, hogy érzelmileg „báb” állapotba kerültem. Ebből egyetlen kivezető utat láttam – persze ma már tudom, hogy nem volt az – méghozzá a munkámat. A munkám a hobbim – és a magánéleti válságomat – látszólag – ellensúlyozták a munkahelyi sikereim. Életem ezen területén legalább elmondhattam, hogy minden rendben van.

Szerencsére még időben megtetted az első és legfontosabb lépést: jelentkeztél életmódváltó programunkra. Kitűztél magadnak valamilyen elérendő célt ezzel kapcsolatban?

Éveken át azzal hitegettem magam, igen nagy sikerrel, hogy jó a genetikám, nem kell tennem az egészségem megőrzése érdekében semmit. Ebből a kényelmes gondolatmenetből zökkentett ki, hogy 20 év ülőmunka „gyümölcseként” idén egyre gyakrabban és egyre intenzívebben éreztem a végtagjaimból kisugárzó gerincfájdalmat. Ez adta meg a végső lökést ahhoz, hogy akarjam az életmódváltást. Rájöttem, hogy fontos az egészségem, és ha szeretnék minőségi életet élni, akkor azért tennem is kell. Ezen kívül a most ötéves kisfiam miatt is vigyáznom kell magamra, szeretnék neki példát mutatni és ameddig lehet, aktívan részt venni az életében.

Mi okozott számodra meglepetést a vizsgálatok során?

A mérések szerint 44 éves koromra összementem másfél centimétert, illetve az eredmények alapján a biológiai életkorom 46 év. Öregebbnek nézek ki, mint ahány éves vagyok. Sejtettem, hogy a taposómalomban eltöltött 15-20 év nem tett jót az egészségemnek és azzal is tisztában vagyok, hogy elhanyagoltam magam, egészségtelenül étkeztem, elengedtem a sportot az életemből. A vizsgálatok eredménye sok szempontból lesújtó volt, sokkal rosszabb, mint amire számítottam.

Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak az életmódváltásban?


Az egyik a lustaság leküzdése. A másik, ami talán ennél is fontosabb, hogy a három hónapon át szakemberek által kontroll alatt tartott életmódváltást később is fenntartható pályán tudjam tartani. Ez, főként rövidtávon, sok lemondással, munkával és időráfordítással jár.

Mennyire változtatták meg az első vizsgálatok az életmódváltásról alkotott elképzeléseid?

A vizsgálatok során, a szakemberekkel konzultálva döbbentem rá egy tévedésemre, ami sokáig visszatartott attól, hogy életmódot váltsak, nevezetesen hogy az egészséges étel és a finom étel nem egymást kizáró fogalmak, mint ahogy a sport és a hobbi sem.

Ha megtaláljuk az élvezetet az egészséges ételekben és a sportban, akkor már nem lemondásként és kényszerként, hanem örömforrásként tudunk rájuk tekinteni.

Milyen problémát állapítottak meg nálad, amiről nem tudtál és nem is sejtetted?

A zsigeri zsír szintem majdnem kétszerese a normál értéknek. Persze ez egy laikus számára nem sokat mond, mint ahogy eddig én sem voltam tisztában a kifejezés jelentésével. Mostanra megtudtam, hogy ez a zsírtípus fokozza a szívbetegségek, a diabétesz és a rák kialakulásának a kockázatát.

Megnyugtató, hogy ezen lehet változtatni, a testem zsigeri zsír mértéke jelentősen csökkenthető tudatos táplálkozással és mozgással.

Attila immár két hete a Sportlaborunk által összeállított edzésterv alapján edz és a dietetikusunk, Olaj Viktória által személyre szabott étkezési napló szerint étkezik. Maradjatok velünk és kövessétek végig Attila három hónapos életmódváltását!

Ha te is szeretnél egészségesebben élni, szükséged van életmódváltásra, jelentkezz be hozzánk!

Tisztelt Páciensünk! Kedves Érdeklődő!

A LifeLike Egészségügyi Központ a rendkívüli helyzetre való tekintettel 2020. április 1-ével határozatlan ideig szünetelteti sportdiagnosztikai és orvos egészségügyi szolgáltatásait. Pácienseink, Partnereink és Kollégáink egészsége és biztonsága kiemelten fontos számunkra, ezért is döntött vezetőségünk a Központ átmeneti bezárása mellett.

Köszönjük megértését és tegyen meg Ön is mindent annak érdekében, hogy megóvja egészségét!

LifeLike Vezetőség