Chat with us, powered by LiveChat

A LifeLike Egészségközpont egy olyan személyre szabott, törődő privát egészségügyi ellátást nyújtó intézmény, ahol az egyéni problémákra és igényekre reflektálva kezelik a betegeket és szinte minden hozzáférhető, ami az egészséges élethez és fittséghez szükséges, legyen szó receptírásról, szűrővizsgálatokról vagy életmódváltó programról.

Egy éves a LifeLike Egészségközpont. Hogyan értékeli az első évet?

Azt a célt, amiért ez az intézmény létrejött, hogy kiemelkedő minőséget nyújtsunk a betegellátásban, maximálisan teljesítettük. Ehhez szükség volt egy olyan fantasztikus, elkötelezett szakemberekből álló csapatra, akik a központ célját és szellemiségét magukénak érzik és ezt szem előtt tartva gyógyítanak. Egy igazán különleges team a miénk, nagyon büszke vagyok az orvosainkra, a szakszemélyzetre és az összes kollégára az elmúlt évben nyújtott teljesítményéért, hozzáállásáért.

Az intézményt a Magyar Kajak Kenu Szövetség hívta életre. Mi volt az eredeti cél?

A LifeLike azért jött létre, hogy az egyesületeket és a válogatott sportolókat támogassa, nevezetesen, hogy a legális teljesítményfokozás és tehetséggondozás háttérmunkáját végrehajtsa. Mindenképpen ki kell emelnem, hogy a sikereinkben annak is hatalmas szerepe van, hogy az intézmény tulajdonosa, a Magyar Kajak Kenu Szövetség nagy figyelmet szentel a felnövekvő generációknak, az edzői edukálásnak. A LifeLike az élsportolók mellett és értük dolgozik, az edzőknek pedig megadja mindazt az információt, amitől még könnyebb és még jobb lehet a felkészítés-felkészülés.

Azt, hogy az élsportban is szükség van komplex, személyre szabott, törődő ellátásra, – amelyben a LifeLike élen jár-, az is igazolja, hogy több szakág és sportág minket választott: a vívók, kerékpárosok, atléták, dzsúdósok – hogy csak párat említsek-.

Egyre több élsportolóval dolgozunk együtt és rajtuk keresztül növekszik a tömeg- és szabadidő sportot végzők ellátása is. És ez egyben intézményünk másik fontos célja: az edukálás, hogy megtanítsuk a hétköznapi embereknek, hobbi sportolóknak, hogyan tudnak minél egészségesebben élni, és tenni önmagunkért.

Hogyan látja, mire van ma hazánkban a legnagyobb igény a páciensek részéről?

A szakszerű ellátást a páciensek ma már sok helyen megkapják. De az, hogy az összes leletüket összefoglalva orvosi véleményt és értékelést kapjanak, a szakember elmagyarázza, hogy mi, mit jelent, továbbá javaslatot is tesz arra vonatkozóan, hogy mi legyen a következő lépés, az egyelőre ritkaságszámba megy hazánkban.

Igény van a törődésre, a precízségre, a minőségre és a privát ellátásban a környezetre is.

A központ a holisztikus szemléletet ötvözi a hagyományos orvoslás módszereivel. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A LifeLike a primer prevenció, a megelőzés jegyében nem csak a hagyományos orvoslásban bevett módszereket alkalmazza, hanem a holisztikus szemléletű, ugyanakkor bizonyítékokkal alátámasztott megelőző kezeléseket is páciensei rendelkezésére bocsátja. Egészségközpontunkban ezért elérhető az akupunktúra, a kineziológia, a pszichológia, a coaching, melyek a testtel és a lélekkel egyszerre foglalkoznak.  Hiszünk az „ép testben ép lélek” felfogásban, ennek szolgálatában ötvözzük a nyugati és a keleti orvoslás lehetőségeit, melyek egymást segítik –és nem egymást kiváltják-.

A LifeLike nagy sikerű és igen látványos szolgáltatása az életmódváltó program. Három embernek, köztük az ismert tévés szakembernek, Papp Gergő Pimaszúrnak, a közösségi médiában is figyelemmel követhetjük az életmódváltását. Pontosan kiknek szól ez a program és mi a lényege?

Sajnos legtöbbünknek sokféle elmaradása van egészsége megőrzése terén: stresszesen élünk, nagyon sokat dolgozunk, és nem nagyon jut időnk sem a helyes táplálkozásra, sem a mozgásra, hogy a lelki életről már ne is beszéljünk. A valódi célcsoportot azok az emberek képezik, akikre az előző mondatban leírtak igazak. Mindegy, hogy valaki 25, 55 vagy 75 éves. A mi munkáknak pont az a lényege, hogy minden életkorban megtaláljuk azokat az étkezési- vagy mozgáskultúrában való fejlődési lépéseket, amelyek segítenek egy teljesebb, egészségesebb élet megteremtésében.

Napjaink tipikus problémája a pszichés leterheltség. Aki nagyon sokat dolgozik, menedzser típusú panaszai vannak, stresszes, annak abban segítünk, hogy megtalálja újra a testi-lelki egyensúlyát vagy legalábbis közelítő lépéseket tegyen abba az irányba.

Nagyon sok fiatal hölgy és anya küzd azzal, hogy a szülés után visszanyerje a fittségét – és itt nem csak súlyproblémákról van szó -, az állóképességét, és újra törődni tudjon önmagával. Őket is meg kell tanítani, hogyan és milyen módszerekkel tudnak újra „régi vagy akár egy jobb, kiegyensúlyozottabb önmagukká” válni., és mindazt   a tudást amit így megszereznek átadhassák a gyerekeiknek is.

Az alapos kivizsgálással, ami az életmódváltó program első lépése, már sokat tesz a páciens önmagáért és egészségéért. A következő szakasz pedig egy nagyon tanulságos utazás saját teste és lelke megismerése felé: a problémákkal ugyan szembesülni kell, de szakembereink azonnal adják is a megoldást.

Az életmódváltó program azonban nem csak azoknak szól, akik alapvetően egészségesek, hanem azoknak is, akik valamilyen krónikus problémával, például cukorbetegséggel küzdenek, és emellett szeretnének egy megfelelő mozgás- és dietetikai programot, amellyel kordában tarthatják a betegségüket, a problémás értékeket.

A LifeLike egyik hívószava a prevenció. Milyen lehetőségeket rejt ez a kifejezés?

Az első és legfontosabb prevenciós eszköz, amely mindenki számára hozzáférhető, a mozgás. Minden problémára, amivel mi, hétköznapi emberek meg tudunk küzdeni orvosi vagy szakszemélyzeti segítség nélkül, megoldás a rendszeres mozgás. Nem véletlenül jött létre a „mozgás-gyógyszer” fogalma. Akár a leterheltségre, akár a súlyproblémákra, akár krónikus betegségekre megoldás lehet valamilyen típusú mozgáskultúra bevezetése a mindennapjainkba. A nehézséget a rendszeresség és a választás jelenti, hogy mit sportoljunk. Mozgásban nincs egyedüli üdvözítő módszer, a legfontosabb, hogy elkezdjük és abban, hogy nekünk mi való, abban pedig segítünk.

A második fontos prevenciós eszköz: az étkezés. Az egészséges étkezés alapjait mi magunk is elsajátíthatjuk, de a személyre szabott étrend elkészítését érdemes dietetikusra, sportdietetikusra bízni.

A harmadik prevenciós eszköz: a pszichénk karbantartása. Ezért van egészségközpontunkban coach, pszichológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus is, akik elsősorban a pszichével foglalkoznak.

És természetesen a prevenció része a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel is.

Ha jól tudom, Magyarország sajnos nem jár élen szűrési frekvenciában.

Így igaz. Egyéni szűrési frekvenciában – vagyis abban, hogy milyen gyakran járunk el a kötelező szűrésekre- hazánk sajnos elég rosszul áll világviszonylatban. Sokan azért nem mennek el, mert félnek attól, hogy valamilyen komoly elváltozásra, problémára derül fény. Ami paradox módon pont a rendszeres szűrésre járással lenne kivédhető. Szinte az összes betegségre igaz – néhány kivételével-, hogy kezdeti stádiumban gyorsan és nagy eredményességgel gyógyítható.

A legfontosabb, hogy rendszeresen, évente egy alap szűrővizsgálaton részt vegyünk – ebben legyen vérvétel és radiológiai átvilágítás (ultrahang, röntgen vizsgálat)-, ezekkel ugyanis gyorsan és fájdalommentesen kaphatunk áttekintést az aktuális állapotunkról.

Ha valakinek speciális problémája van  valamilyen krónikus  betegsége ,  például cukorbeteg -, akkor speciális szűrésekre is ajánlott eljárni, a szakember által javasolt időközönként.

Legyünk annyira fontosak önmagunknak, hogy egy átfogó szűrővizsgálatot minden évben megcsináltatunk! Ezen felül, ha valakinek szüksége van rá, egészségközpontunkban teljesen személyre szabottan is állítunk össze szűrőcsomagot.

Tévedés, hogy csak a drága, nagy szűrőcsomag ér valamit, mert sok esetben akár egy alapos ultrahang vizsgálattal is rendkívül sok információt kaphatunk. Véleményem szerint megnyugtató dolog, hogy évről évre megnézeti, ellenőrizteti az ember, a belső szervei milyen állapotban vannak, van-e bárhol valamilyen jel a tünetei mellet, amivel szakorvoshoz kell fordulni. Vagy a vérképből is rendkívül sok információ kiolvasható. Ráadásul a LifeLike-ban háziorvos, sportorvos kolléganőnk ezt összesítve, irányítani is tudja a további utunkat, amennyiben ez szükséges.

Fontos azonban kiemelni, hogy ezek a szűrések a kötelező szűrővizsgálatokat, amelyekre rendszeresen kapjuk a behívót, nem helyettesítik! Javasoljuk, hogy mindenki használja ki, amit az állam lehetővé tesz a saját egészsége megőrzése érdekében!

Beszéljünk egy kicsit a jövőről! Milyen célokat tűztek ki 2020-ra?

Intézményünknek a sport világával van a legszorosabb kapcsolata, 2020 pedig az olimpia éve, ezért az élsport áll az elkövetkező év fókuszában. Több sportszövetségnek is mi segítünk a felkészülésben, ami előreláthatólag nagyon intenzív nyolc-tíz hónapot jelent majd.

Ezen kívül 2020 a bővülésről és szakmai építkezésről is szól: szeretnénk, ha a szakellátás területei és óraszámai is tudnának bővülni. Mivel a pácienseinktől érkező visszajelzések a rehabilitációs és prevenciós szolgáltatásaink – például a gyógytorna, a funkcionális mozgáselemzés- fontosságát igazolják, ezt a területet is mindenképpen szeretnénk fejleszteni mind létszámban, mind szolgáltatás palettában. Ha ezen célkitűzések mindegyikét meg tudjuk valósítani és ehhez év végén egy jó 2020-as költségvetési számot is kapunk, akkor maximálisan elégedettek leszünk.

Kedves páciensünk! Tisztelt érdeklődő!

Tájékoztatjuk, hogy augusztus 2. és augusztus 6. között a Life Like Sportegészségügyi és Sportdiagnosztikai Központ zárva tart.

Nyitás: augusztus 9.