Chat with us, powered by LiveChat

A minden évben jelentkező influenzajárvány ellen nem csak lehet, de érdemes is védekezni. Dr. Molnár Dóra, a LifeLike Egészségügyi Központ általános orvosának segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat erről a vírusfertőzés okozta betegségről, tüneteiről, lefolyásáról, megelőzéséről és kezeléséről.

Vírus okozza

Az influenzát A-, B- és C-típusú influenza-vírusok okozzák, amelyek közül az A-vírus áll a világjárványok mögött, a B csak kisebb csoportok megbetegedését okozza, míg a C csak ritka, egyedi esetekért felelős. Mivel az influenza egy vírus okozta megbetegedés, kezelésében nem segítenek az antibiotikumok.

Komolyabb szövődményekkel járhat, mint az egyszerű vírusos nátha.

Míg a nátha néhány nap alatt elmúlik és többnyire nem veszélyes, addig az influenza szövődményei főleg kisgyermekeknél, időseknél és krónikus betegségben szenvedőknél okozhatnak súlyosabb betegségeket. Ezek között a leggyakoribb a különböző bakteriális felülfertőződés és a vírusos tüdőgyulladás.

Kezdetben nem tipikusak a tünetek

Az influenza ugyanúgy kezdődik, mint bármely más vírusfertőzés. Megjelenik a láz, a hidegrázás, a gyengeségérzés, az izom- és végtagfájdalom valamint a fejfájás, a tünetek azonban hamarosan erőteljesebbé válnak, az influenzás beteg lassabban gyógyul. Maga a betegség, szövődménymentesen, nagyjából 3-7 napig tart, de a köhögés, fáradékonyság akár még két hétig is elhúzódhat.

Télen alakul ki a járvány

Az influenza nálunk télen jelentkezik, járványokat leggyakrabban januárban-februárban okoz. Növeli a fertőzés veszélyét, hogy az emberek ilyenkor többet vannak együtt zárt légtérben. Hajlamosító tényező még az is, hogy a fűtött lakások száraz levegője kiszárítja az orrüreg nyálkahártyáját, ezáltal megkönnyíti a vírusok bejutását a szervezetbe.

Körültekintéssel megelőzhető

  • Kerüljük a sok embert és a zárt tereket!
  • Gyakran szellőztessünk, így kevesebb vírus marad a légtérben!
  • Ne puszilgassuk beteg családtagjainkat, ismerőseinket!
  • Betegen ne menjünk közösségbe!
  • Ha elkerülhetetlen, használjunk maszkot!
  • Ne tüsszögjünk és köhögjünk a levegőbe!
  • Rendszeresen és alaposan mossunk kezet, miután hazaértünk, főleg, ha tömegközlekedéssel utaztunk!

 Fontos az ágynyugalom

Az influenza kezelése tünetileg lehetséges, nincs rá speciális gyógyszer és antibiotikum csak abban az esetben adható, ha szövődmény alakult ki. Ha megbetegszünk, fontos az ágynyugalom, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, és segíthetnek a különböző C-vitamin tartalmú készítmények. Ha gyógyszereket – láz- és fájdalomcsillapítót, megfázás kezelésére ajánlott szereket (forró italport, tablettát)- is alkalmazunk, erről kérjük ki az orvos, a gyógyszerész tanácsát, ugyanis a különböző szerek sokszor ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, így ha nem figyelünk, túladagolás is előfordulhat.

Az oltás védelmet nyújt

Elsősorban az öt éven aluli kisgyerekeknek, a terheseknek, az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek (például a krónikus tüdőbetegeknek) ajánlott az influenza elleni védőoltás. Azonban az aktív korú, munkába járó embereknek szintén előnyös. A védőoltás elölt vírust tartalmaz, így nem okozhat influenzás megbetegedést. Gyakorlatilag mellékhatás nélkül zajlik az oltás utáni időszak, legfeljebb hőemelkedés, a beadás helyén enyhe fájdalom vagy duzzanat, bőrpír jelentkezhet. Azt azonban nem árt tudni, hogy beadást követően legalább két hétnek kell eltelnie, mire az oltás védő hatása kialakul, ezért mindenképpen az influenzaszezont megelőzően, időben érdemes beadatni.

+1 tény a megelőzésről és a szövődmények kezeléséről

A krónikus betegségek, amelyek komoly rizikófaktort jelentenek az influenza szempontjából (például cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, vesebetegség, daganatos betegségek) kiszűrhetők és karbantarthatók – a szolgáltatás Központunkban is elérhető-. Ezzel az influenzás megbetegedés kockázata is csökkenthető.

Elhúzódó köhögés, esetleg nehézlégzés, fulladás esetén nagy a valószínűsége, hogy szövődmény alakult ki, ilyenkor ne habozzunk, forduljunk tüdőgyógyászhoz!

 

 

Kedves páciensünk! Tisztelt érdeklődő!

Tájékoztatjuk, hogy augusztus 2. és augusztus 6. között a Life Like Sportegészségügyi és Sportdiagnosztikai Központ zárva tart.

Nyitás: augusztus 9.