Chat with us, powered by LiveChat

Bármilyen edzésről is legyen szó, vannak alapszabályok, melyeket érdemes betartani, hogy elkerüljük a sérüléseket, komolyabb egészségügyi problémákat. Sorra vettük az öt leggyakoribb hibát, amelyet a legtöbben elkövetünk.

Túledzés

Sokan azt gondolják, hogy ha minden nap – vagy akár naponta többször – edzenek, akkor gyorsabban fognak fejlődni és az eredmények is hamarabb látszanak. Ám a fejlődést igazából az edzés és az azt követő pihenés együttese hozza meg.

„Az edzéstől nem fittebbek leszünk, csak fáradtabbak. A fejlődést ennek a fáradtságnak a tökéletes kipihenése hozza majd, mert a szervezet úgy védekezik az őt ért hatásokkal szemben, hogy először lecsökken az ellenállása (fáradás), majd nem az eredeti, hanem egy magasabb szintre áll vissza (túlkompenzálás). Ez már egy magasabb szintű aktuális állapotot fog jelenteni, ekkor jöhet a következő terhelés – ha jól csináljuk és a terhelés-pihenés összhangját megteremtjük, akkor ez a folyamat ismétlődik majd, így teljesítőképességünk egyre magasabb szintet ér el.”- mondja Fülöp Tibor, a LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ Sportlaborjának vezetője.

Túlerőltetés

Tavasszal sokan kezdenek el futni – akár egész évszaknyi kihagyás után-. Bár kiváló testedzési forma, a futók között igen gyakoriak a sérülések, melyek túlnyomó többsége a túlerőltetésre vezethető vissza.

„A sérülés érintheti a térdet, a térd inát, a sípcsontot, a bokát és a talpi fasciát és leggyakrabban olyan tipikus edzéshibák okozzák, mint a túlterhelés, a nem megfelelő terep kiválasztása vagy a rossz futócipő.”- mondja dr. Somogyi Péter, a LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ ortopéd orvosa.

Ha úgy érezzük, minden lépés fájdalmas, hol a bokánkba, hol a térdünkbe nyilall bele a fájdalom, vagy állandóan begörcsöl a talpunk, vádlink, annak oka van, amit érdemes kivizsgáltatni. Ha izmaink, ízületeink, csontjaink tartós, monoton terhelésnek vannak kitéve és bár fájdalmunk van, mégsem változtatunk, hanem ugyanúgy folytatjuk az edzéseket, előbb-utóbb sérülést fogunk szenvedni. Ilyenkor pihenni vagy váltani kell.

Bemelegítés elhagyása

Bármilyen edzésről is legyen szó, – edzőtermi súlyzózásról, futásról, táncról, teniszről, röplabdáról, fociról- a bemelegítés, a levezetés és a nyújtás éppen olyan fontos, mint maga az edzés, amikor a gyakorlatokat végezzük. A bemelegítés szerepe, hogy az izmokat, ízületeket és az egész szervezetet „ráhangolja” az edzésre.

A bemelegítés során a mozgatórendszerek felkészülnek a fizikai terhelésre. Ilyenkor az ízületekben lévő nedvtermelés is fokozódik, ezáltal az ízfelszínek között csökken a súrlódás. A bemelegítés növeli az izmok vérellátását és serkenti a vérkeringést. Felkészíti a szalagokat – melyek sokkal rugalmasabbá és ellenállóbbá válnak – és az idegrendszert is az edzésre – összehangolja az agyat és a testet-, ezáltal csökkenti a sérülések bekövetkezésének esélyét.

A bemelegítés alatt a szívműködés erőteljesebbé válik. A pulzusszám megemelkedik, ez pedig fokozza a vér oxigénszállító kapacitását is. Eközben megváltozik a test hőszabályozása is, melynek jele, hogy megindul a verejtékezés. Ebből tudhatjuk, hogy a testünk készen áll az edzésre.

Levezetés és nyújtás elhagyása

A levezetés lényege, hogy a testet szép fokozatosan visszavezesse a terhelés előtti állapotba. Futás után erre kiválóan alkalmas a gyaloglás vagy a biciklizés. Miért is van erre szükség? Edzés alatt a megterhelt izmokban megnövekszik a vérnyomás, amelyet mindenképp csökkenteni kell, hogy elkerüljük a hányinger vagy a szédülés kialakulását. Emellett a pulzusnak is vissza kell állnia nyugalmi állapotába.

A levezetés után következik a nyújtás, amely pont ugyanolyan elengedhetetlen része az edzésnek, mint a bemelegítés. Edzés alatt az izmok összehúzódnak, megrövidülnek. Nyújtással az izmok a terhelés előtti állapotba kerülnek. A nyújtás általában néhány másodpercig tartó, kitartott feszítés. Fontos, hogy sérült izomzatot tilos nyújtani, illetve kerülni kell a fájdalmat okozó túlfeszítést. Ha sokáig szeretnénk megőrizni izmaink és szervezetünk egészségét, ne sajnáljuk azt az 5-10 percet az edzést megelőző és az azt követő gyakorlatokra!

Fokozatos terhelés figyelmen kívül hagyása

A sérülések és a túlterhelés elkerülése végett nagyon fontos a fokozatosság elvének betartása is. Fejlődni nem attól lehet, ha hirtelen, nagy intenzitással belevetjük magunkat az edzésbe és a legnagyobb súlyokkal és legnehezebb gyakorlatokkal indítunk.

A testünket, izmainkat szép lassan, fokozatosan kell hozzászoktatnunk a növekvő terheléshez és intenzitáshoz. Meg kell tanulnunk a gyakorlatok helyes kivitelezését és bizonyos izmoknak meg kell erősödnie ahhoz, hogy magasabb szintre léphessünk. Hiába nagyon divatos a kitartott alkartámasz (más néven plank), ha még nem elég erős a hát- és hasizom, a végeredmény jobb esetben fájó derék, rosszabb esetben sérülés lesz.

Az első időszakban legyen inkább az a cél, hogy megismerjük a testünk reakcióit, kitapasztaljuk, hogy hol van a saját zsírégető és állóképességi tartományunk és megtanuljuk a helyes légzéstechnikát. Tanuljuk meg helyesen végrehajtani a gyakorlatokat, és amikor ez már könnyen megy, akkor lehet lassan, fokozatosan növelni a terhelést és beépíteni a haladó gyakorlatokat.

Érdemes edző segítségét igénybe venni, aki ezen az úton vezet végig bennünket és garantálja, hogy a fokozatosan növekvő terhelés mellett sem fogunk lesérülni.

Tisztelt Páciensünk! Kedves Érdeklődő!

A koronavírus-járvány miatt, biztonsági okokból a LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ működése szünetel.

Várható újranyitás: 2020. szeptember 1.

Köszönjük a megértésüket!

LifeLike Vezetőség